Wat is een goed dekbed?

04 Oktober 2011

Dekbedden zijn er in allerlei materialen en uitvoeringen. En zowel voor bitterkoude als voor zwoele zomernachten. Ontdek welk dekbed het beste bij jou past! 

Vulling
Je kunt hiervoor eerst nadenken welk type vulling je wilt.
• Dons is licht en luchtig en sterk isolerend.
• Wol voelt aan als een deken en absorberend erg goed.
• Synthetische vezels nemen minder goed vocht op dan wol of dons, maar zijn duurzaam en sterk. Een synthetisch dekbed kan met gemak vaak gewassen worden in de machine.
• Zijde voelt soepel en licht aan. Een zijden dekbed omsluit je lichaam perfect en werkt heel sterk vochtregulerend. Perfect dus voor warme zomernachten!
• Katoen neemt makkelijk vocht op en wordt dan ook vaak gebruikt voor zomerdekbedden. Een groot voordeel van een katoenen dekbed is dat het op 95 graden nog gewassen kan worden.

Warmteklasse
Vraag je vervolgens af hoe warmbloedig je bent. Dekbedden zijn grofweg onder te verdelen in vier warmteklassen.
1: Een echt winterdekbed, voor de koude nachten. Ideaal voor koukleumen of mensen die slapen in een koude kamer.
2: Heb je het af en toe koud, maar krijg je het onder een dekbed al snel te warm? En slaap je in een kamer die gemiddeld van temperatuur is? Kies dan voor de meest gangbare warmteklasse: 2.
3: Voor als je in een warme kamer slaapt en het zelf ook snel warm hebt in bed.
4: Een zomerdekbed. Lekker dun en heerlijk voor die zwoele nachten waarin je toch graag iets om je heen hebt.

Slaapkamer
Houd als laatste rekening met de temperatuur van de kamer waar je in slaapt. Slapen in een grote ruimte met een open raam of juist in een kleine, goed geïsoleerde ruimte maakt nogal een verschil. In het laatste geval volstaat een dekbed met warmteklasse 3 of 4 al prima.