Kamer behangen? De laatste trends!

15 Oktober 2011

Ben je nu toch écht wel uitgekeken op het behang dat de vorige bewoner op de muren heeft geplakt? Dan is het tijd om te gaan klussen! Behangen zorgt bij velen voor heel wat frustratie, maar als je voor een mooi behang kiest dan is het zeker de moeite waard! Elsevier zette de laatste trends op een rijtje.

Als je op pad gaat om een mooi behang uit te kiezen, hou dan even het volgende in gedachten: Subtiele bloemenprints zijn nauwelijks zichtbaar in een hoge ruimte, terwijl drukke prints te heftig zijn in een kleine ruimte met een laag plafond. Als je kiest voor behang met kleur, laat de kleur dan terugkomen in details, zoals schilderwerk en accessoires.

 

Metallic

Behang in metallic kleuren geeft de woonruimte een luxueuze uitstraling. Kies voor brons, zilver of goud, gecombineerd met subtiele patronen. Voor een kleine ruimte is een subtiele print in een metallic kleur met een lichte achtergrond geschikter.

Het special effect van metallic: Het glanzende motief kaatst het licht terug, waardoor de ruimte lichter en groter lijkt. Meer uitbundige patronen komen goed tot hun recht in een hoge ruimte en geven een luxueuze uitstraling. Plaats een lamp in de hoek van de kamer, zodat het licht de glanzende accenten terugkaatst.


Grafisch
Grafische prints kunnen heftig overkomen, maar geven ook een unieke look. Net als bij bloemenprints geldt: wees zuinig met accessoires. Als je voor een jaren '70-print met kleur kiest, stem dan ook de rest van de meubels hierop af.

Een moderner patroon in bijvoorbeeld donkergrijs kunt je combineren met andere tinten, maar beperk u tot een kleurenpalet van niet meer dan vier kleuren. Gebruik behang met een grafische opdruk op een of twee muren om rust in het interieur te behouden. Twijfels over deze stijl? Bevestig dan een stuk behang met plakband aan de muur om te bepalen of het in de inrichting past.

 

Bloemen
Een bloemenpatroon doet misschien denken aan een tuttige meisjeskamer, maar in een wat stoerdere kleur past dit behang heel goed in vrijwel elk interieur. Vermijd dan wel roze en pastelkleuren.

Woon je in een appartement en heb je een aparte slaapkamer, dan kun je gerust alle muren beplakken. Woon je echter in een studentenkamer, dus woon en slaap je in dezelfde ruimte, beperk het behangen dan tot één of twee muren.

Bij deze trend geldt: beperk het aantal accessoires tot een minimum om te voorkomen dat je woonruimte op een poppenhuis gaat lijken.

 

Kant
Ga je voor een klassieke look, kies dan voor behang met een kantpatroon. In een lichte kleur geeft dit een romantische uitstraling aan het interieur, in metallic ziet deze print er stoerder uit.

Kies voor een print in een lichte kleur en maak het geheel af met lichte meubels. Combineer met accessoires in felle kleuren als rood, donkerroze en groen. Beperk het aantal kleuren, zorg dat ze onderling bij elkaar passen.